Dziś przejechaliśmy 400 kilometrów głównie podziwiając gaje oliwne, które zaczęły się tuż za Sewillą i ciągnęły się prawie aż do Malagi.
Z ciekawości poszukałam w sieci co też ciekawego piszą o uprawach oliwek w Hiszpanii. I tak:- Hiszpania jest liderem produkcji pod względem powierzchni i ilości; 45% produkcji światowej i 70% produkcji EU
- gaje oliwne w całej Hiszpanii to 2,75 miliona hektarów, z czego 1,67 miliona hektarów jest w samej Andaluzji
- uprawą oliwek zajmuje się 350 tysięcy rolników (średnia na 1 rolnika to ok 8 ha)
- 7% gajów oliwnych przeznaczonych jest na produkcję oliwek stołowych i 67% oliwek stołowych w Europie pochodzi z Hiszpanii.
A najlepsze oliwki były na rynku w Pilar i te zakupione w słoiczkach ze sklepu się do nich nie umywają.Nocujemy na kempingu w Motril, a jutro jedziemy dalej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz